Wat is vereist?
- Afgeronde wo-opleiding, bijvoorbeeld informatiemanagement, econometrie, (technische) bedrijfskunde, economie of een andere vergelijkbare bètastudie
- 1-3 jaar (junior), 3-8 jaar (medior), >8 jaar (senior) ervaring met data-analyse
- Kennis van Microsoft Power BI, SQL Server Management Studio, Machine Learning (in Python), Azure Databricks en Microsoft Azure Analytics stack
- Je bent analytisch, kan goed samenwerken en hebt sterke adviesvaardigheden
- Goede beheersing Nederlandse en Engelse taal, zowel in woord als geschrift
- Affiniteit met de accountancysector is een pre maar niet vereist
- Je werkt zelfstandig en legt makkelijk contact
Wat krijg je?
- €3.000 - €7.000 bruto p/m (afhankelijk van kennis en ervaring)
- 36-urige werkweek (4x9 uur)
- Je start met een jaarcontract met uitzicht op een vast dienstverband
- 13e maand, 8,59% vakantietoeslag, bruto maandelijkse vergoeding van 5,6%
- 199,5 vakantie-uren per jaar (bovenop je standaard wekelijkse roostervrije dag)
- Bijdrage voor een abonnement bij een sportschool (aangesloten bij Bedrijfsfitness Nederland)
- De AFM heeft het “World-class Workplace!”-keurmerk: dit geeft aan dat medewerkers graag bij de AFM werken
Wat doe je?
- 50% (Potentiële) risico’s analyseren
- 30% Meewerken aan de jaarlijkse risicocyclus
- 20% Toezichtonderzoek uitvoeren
Deze vacature is gemaakt op basis van gesprekken met medewerkers in de functie. Zo krijg jij een realistisch beeld van de baan.
Vacature
Als data-analist bij de afdeling Kwaliteit Accountantscontrole en Verslaggeving (KAV) ben je verantwoordelijk voor het opzetten en uitvoeren van risicoanalyses binnen het team Datagedreven toezicht en Risicoanalyse. In samenwerking met de toezichthouders identificeer je (potentiële) risico’s en verzamel en bewerk je data uit verschillende interne en externe bronnen. Je draait inzicht gedreven analyses en draagt bij aan de realisatie van gestructureerde geautomatiseerde oplossingen. Je interpreteert de resultaten en verwerkt deze tot rapportages, dashboards en bruikbare inzichten. Deze inzichten leiden tot verbeterde datakwaliteit, het datagedreven maken van processen en waar mogelijk de inzet van machine learning op het gebied van marktbeeld, risicobeelden, monitoring, Kwaliteit Accountantscontrole en verkenningen.
Daarnaast werk je aan de jaarlijkse risicocyclus van de afdeling KAV. Je levert hiervoor een bijdrage in de vorm van een gedegen risicoanalyse van de grootste en meest belangrijke risico's voor de kwaliteit van de wettelijke controle op het niveau van de sector, segmenten en individuele accountantsorganisaties, en hun opnamen en verwerking in het Dashboard Risicobeelden. Ook houd je je bezig met structurele data ontsluiting en de (door)ontwikkeling van geautomatiseerde oplossingen, zoals zelflerende algoritmen, NLP en machine learning. Tot slot werk je als projectlid mee aan uitvoerend toezichtonderzoek bij een van de andere teams van de afdeling KAV.
Je bent onderdeel van team Datagedreven toezicht en Risicoanalyse, dat bestaat uit drie clusters: toezichthouders, data-analisten en devops. Het team is in januari 2022 gestart en bestaat uit zowel ervaren als jongere collega’s; hierdoor vindt er veel learning on the job plaats. Het team maakt deel uit van de afdeling KAV, een afdeling met ongeveer zestig hoogopgeleide professionals verdeeld over vijf teams.
Als je het interessant vindt om samen met collega's risico's te identificeren, analyseren en inzichtelijk te maken en een bijdrage te leveren aan datagedreven toezicht op accountanstorganisaties, dan is dit een baan voor jou.
Werkweek
Op een leuke werkdag ben je op kantoor met je collega’s, met wie je veel zaken kunt afstemmen. Op donderdag einde dag sta je met je teamgenoten DRA en collega-toezichthouders KAV in stamcafé Le Patron.
Op een matige werkdag gaan zaken wat langzamer dan je zou willen, omdat het veranderingsproces nog in volle gang is. Als team bespreek je dan de strategie en hoe jullie voor versnelling kunnen zorgen.
- 08:00
- 09:00
- 10:00
- 11:00
- 12:00
- 13:00
- 14:00
- 15:00
- 16:00
- 17:00
- 18:00
- 19:00
-
- Mails lezen en beantwoorden
- Lunch
- Weekstart
- Projectoverleg
- Data verzamelen
- Data bewerken
- Uitwerken analyse verschuiving marktaandelen
- Rapportage opstellen
-
- Lunch
- Overleg senior toezichthouder
- Databronnen ontsluiten en analyseren
- Dashboard Risicobeelden: doorontwikkelen en bugs fixen
- Een-op-een met manager
- Risicoanalyse Marktbeeld 2023 (met teamgenoot toezichthouder)
- Dashboard maken
- Mails lezen en beantwoorden
-
- Lunch
- Contact met toezichthouder
- Resultaten interpreteren onderzoek client en opdrachtacceptatie segment B en C (samen met uitvoerend toezichthouders team AO-RV)
- Projectoverleg
- Mails lezen en beantwoorden
- Rapportage opstellen
- Rapportage opstellen
- Werken aan inzichtgedreven analyses voor externe publicatie 'Sector in Beeld 2023'
-
- Lunch
- Mails lezen en beantwoorden
- Overleg met collega
- Analyse uitwerken
- Dashboard Risicobeelden: werken aan RisicoTrendIndicatoren (RTI's) op segmentniveau
- Domibo team DRA
- Data verzamelen
- Overleg met toezichthouder
-
- Roostervrije dag
Voorbeeld uit de praktijk
Groeipad
Als het om de ontwikkeling van jouw talenten gaat, heb je zelf het roer in handen. Iedere medewerker bij de AFM is uniek en daarom werkt alleen een individuele aanpak. Je manager denkt met je mee over jouw doorgroeimogelijkheden.
Werken bij AFM
De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten. De organisatie is gedragstoezichthouder van de gehele financiële marktsector: sparen, beleggen, verzekeren en lenen. Iedere collega is gedreven om een substantiële bijdrage te leveren aan het verbeteren van de financiële sector. De AFM signaleert elk jaar de belangrijkste trends en bijbehorende risico’s die de financiële markten gaan beïnvloeden, om daarna haar toezichtagenda verder te kunnen ontwikkelen. Hier lees je meer over in 'Trendzicht'.
De AFM is trots op haar World-class Workplace!-keurmerk, dat aangeeft dat medewerkers bovengemiddeld graag bij de AFM werken. De score ligt boven de landelijke en sectorbenchmarks en is gebaseerd op zes elementen: werkgeverschap, organisatietrots, organisatierichting, waardering, werktrots en het benutten van talenten.
Als maatschappelijke organisatie wil de AFM een afspiegeling zijn van de samenleving en een werkgever waar iedereen zichzelf kan zijn en geaccepteerd wordt. Dit vanuit een gevarieerd team qua ervaring, achtergrond en expertise met de gemeenschappelijke motivatie om de taak van de AFM zo goed mogelijk uit te voeren. De AFM erkent het talent en potentieel van iedere medewerker en benut dit ook. Deze denkwijze zorgt ervoor dat de AFM met een zo breed mogelijke blik de uitdagingen als gedragstoezichthouder elke dag opnieuw tegemoet kan treden.
- Hoofdkantoor in Amsterdam
- 50% / 50%
- Gem. leeftijd 42 jaar
- Tussen de 650 en 700 werknemers