(Junior) legal counsel privacy

Vacature gesloten

(Junior) legal counsel privacy

AFM Amsterdam

Wat is vereist?

 • Afgeronde juridische masteropleiding
 • Minimaal 1 jaar werkervaring, bijvoorbeeld in de advocatuur, het bedrijfsleven of bij een andere toezichthouder
 • Affiniteit met de privacywetgeving, het bestuursrecht, financieel en/of informatiebeveiliging is een pre
 • In staat om een concrete vertaalslag te maken van de juridische materie naar de dagelijkse praktijk
 • Uitstekende beheersing Nederlandse taal, zowel in woord als geschrift
 • Zorgvuldig, pragmatisch en analytisch

Wat krijg je?

 • €3.000 - €4.500 bruto per maand, op basis van een 36-urige werkweek
 • 36-urige werkweek
 • Je start met een jaarcontract met uitzicht op een vast dienstverband
 • 199,5 vakantie-uren per jaar (bovenop je standaard wekelijkse roostervrije dag)
 • 13e maand, 8,59% vakantietoeslag, bruto maandelijkse vergoeding van 5,6%
 • Bijdrage voor een abonnement bij een sportschool (aangesloten bij Bedrijfsfitness Nederland)
 • Trainingen en cursussen die bijdragen aan jouw persoonlijke en vakinhoudelijke ontwikkeling
 • De AFM heeft het “World Class Workplace!”-keurmerk: dit geeft aan dat medewerkers graag bij de AFM werken

Wat doe je?

 • 15% Intern overleg
 • 15% Vakkennis bijhouden
 • 25% Onderzoek doen voor lopende dossiers
 • 45% Adviezen opstellen voor toezichthouders en bestuur

Deze vacature is gemaakt op basis van gesprekken met medewerkers in de functie. Zo krijg jij een realistisch beeld van de baan.

Stel direct een vraag

Vacature

Als (junior) legal counsel privacy bij de AFM adviseer je aan het bestuur en de (toezicht)afdelingen over privacy en data gerelateerde onderwerpen. De AFM verwerkt zeer veel data en persoonsgegevens en wil zowel in haar toezicht als binnen haar eigen bedrijfsvoering voldoen aan de AVG. Het is niet altijd duidelijk welke (persoons)gegevens de AFM bij een instelling mag opvragen voor onderzoek. Jij beantwoordt samen met een andere jurist de vragen van collega's hierover. Denk bijvoorbeeld aan collega's van de afdeling Inkoop die zich afvragen of de AVG wel voldoende is geborgd in de overeenkomst die ze met een leverancier willen sluiten. 

Daarnaast begeleid je inzageverzoeken. Dit zijn verzoeken van burgers die willen weten welke gegevens de AFM van hen heeft verwerkt en waarom. Je gaat op zoek in de systemen en beoordeelt wat je over die verwerkingen kunt delen met de indiener. In je werk maak je dus voortdurend de afweging tussen ieders belangen en hoe je daar zorgvuldig mee omgaat. 

Tevens kan er door onder andere het Ministerie van Financiën gevraagd worden om input met betrekking tot nieuwe wet- en regelgeving. Je adviseert dan de Minister van Financiën over de haalbaarheid van deze nieuwe wet- en regelgeving. Ook breng je adviezen uit richting het bestuur van de AFM.

Je bent onderdeel van team Boetes en Bedrijfsvoering, dat bestaat uit juristen die bestuurlijke boetes behandelen en juristen die adviseren over de interne bedrijfsvoering. Je behandelt een zaak meestal in duo’s en overlegt regelmatig met het team. Jullie rapporteren aan een manager.

Als je het leuk vindt om veel contact te hebben met verschillende afdelingen van de organisatie en om juridische analyses te schrijven, en je je standpunt goed kunt beargumenteren als je weerstand van collega’s krijgt, dan is dit een baan voor jou.

Werkweek

Legal counsel privacy

Op een leuke dag werk je samen met collega’s aan een uitdagend juridisch dilemma. Daarnaast schrijf je een goed juridisch betoog over waarom een verzoek van een betrokkene al dan niet kan worden ingewilligd.

Op een mindere werkdag heb je lang moeten zoeken naar een voor iedereen bevredigend antwoord. Je komt tot de conclusie dat je collega’s moet vertellen dat wat zij willen niet mogelijk is, en dat is nooit leuk.

 • 08:00
 • 09:00
 • 10:00
 • 11:00
 • 12:00
 • 13:00
 • 14:00
 • 15:00
 • 16:00
 • 17:00
 • 18:00
 • 19:00

Voorbeeld uit de praktijk

De afdeling Toezicht wil graag onderzoeken doen waarvoor klantdossiers van een financieel dienstverlener worden opgevraagd. Hoe pak je dit aan?

De afdeling Toezicht wil onderzoek doen naar de naleving van een bepaalde norm uit de wet op het financieel toezicht door de financieel dienstverlener. De dossiers bevatten (bijzondere) persoonsgegevens die niet altijd allemaal nodig zijn voor het onderzoek. Met de toezichthouder bepaal je wat hij nu precies gaat onderzoeken en welke informatie (persoonsgegevens van de klant) daarvoor opgevraagd mag worden en per se noodzakelijk is. Vervolgens bekijken jullie samen hoe hij met de financieel dienstverlener kan zorgen dat de AFM niet meer informatie binnenkrijgt dan nodig is.

Groeipad

Als het om de ontwikkeling van jouw talenten gaat, heb je zelf het roer in handen. Iedere medewerker bij de AFM is uniek en daarom werkt alleen een individuele aanpak. Je manager denkt met je mee over jouw doorgroeimogelijkheden.

Junior legal counsel
Legal counsel
Senior legal counsel

Werken bij AFM

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten. De organisatie is gedragstoezichthouder van de gehele financiële marktsector: sparen, beleggen, verzekeren en lenen. Iedere collega is gedreven om een substantiële bijdrage te leveren aan het verbeteren van de financiële sector. De AFM signaleert elk jaar de belangrijkste trends en bijbehorende risico’s die de financiële markten gaan beïnvloeden, om daarna haar toezichtagenda verder te kunnen ontwikkelen. Hier lees je meer over in 'Trendzicht'.

De AFM is trots op haar World-class Workplace!-keurmerk, dat aangeeft dat medewerkers bovengemiddeld graag bij de AFM werken. De score ligt boven de landelijke en sectorbenchmarks en is gebaseerd op zes elementen: werkgeverschap, organisatietrots, organisatierichting, waardering, werktrots en het benutten van talenten.

Als maatschappelijke organisatie wil de AFM een afspiegeling zijn van de samenleving en een werkgever waar iedereen zichzelf kan zijn en geaccepteerd wordt. Dit vanuit een gevarieerd team qua ervaring, achtergrond en expertise met de gemeenschappelijke motivatie om de taak van de AFM zo goed mogelijk uit te voeren. De AFM erkent het talent en potentieel van iedere medewerker en benut dit ook. Deze denkwijze zorgt ervoor dat de AFM met een zo breed mogelijke blik de uitdagingen als gedragstoezichthouder elke dag opnieuw tegemoet kan treden.

 • Hoofdkantoor in Amsterdam
 • 50% / 50%
 • Gem. leeftijd 42 jaar
 • Tussen de 650 en 700 werknemers

Collega's

Laura Claase - Legal Counsel

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Tijdens de duale master Onderneming & Recht kwam ik erachter dat ik een passie heb voor het financieel recht. Eenmaal student-af en na vrijwilligerswerk in Azië te hebben gedaan, kwam ik tot de conclusie dat ik wil bijdragen aan het maatschappelijk belang. Op de afdeling Juridische Zaken bij de AFM kan ik me vastbijten in complexe juridische vraagstukken, terwijl ik ook bijdraag aan duurzame en transparante financiële markten. Daarom is dit de perfecte baan voor mij.

Wat was je vorige baan?
Paralegal bij een advocatenkantoor.

Wat doe je in je vrije tijd?
Wandelen, foto's maken en motorrijden in de natuur. Daarnaast word ik erg blij van de cultuur en het vermaak in onze hoofdstad en ben ik daar soms ook te vinden met mijn coverband.

Erik Knoop - Junior legal counsel

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Tijdens mijn studie Rechten en Economie werd het voor mij steeds duidelijker dat mijn interesse uitging naar het goed functioneren van financiële markten. In het nieuws hoor je voortdurend over zaken die deze markten dreigen te verstoren. Ik ben ervan overtuigd dat een goed functionerende markt in het belang is van burgers, bedrijven en overheid. Daar wil ik mij graag voor inzetten. Werken bij de AFM is leuk, ook vanwege de samenwerking met andere disciplines.

Wat was je vorige baan?
CCD-analist bij een betaalinstelling.

Wat doe je in je vrije tijd?
Sinds een paar maanden woon ik in Amsterdam. In mijn vrije tijd ben ik dan ook vaak de stad aan het ontdekken. Verder ben ik graag op het water te vinden om te zeilen en vind ik het fijn om te wandelen door de natuur.

Mardina Smayel - Team Manager, Juridische Zaken

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik heb in het verleden in de advocatuur gewerkt en ben sinds 2009 werkzaam bij de AFM. Eerst als jurist en de laatste twee jaar als manager van een team juristen. Als jurist bij de AFM maak je veel impact op verschillende complexe, actuele en maatschappelijk vraagstukken. In de advocatuur procedeer je en geef je advies, waarbij cliënten sterk leunen op hun advocaat. Bij de AFM heb je in de regel te maken met interne cliënten: onze toezichthouders, die expert zijn op hun vakgebied. Als mijn bevindingen van hun visie en sterke mening afwijken, kan dat weleens pittige discussies opleveren. Dat dwingt je om niet te rigide te denken maar creatief te kijken naar mogelijke alternatieve oplossingen die toch binnen het kader van wet- en regelgeving passen. Wat het werken bij de AFM ook zo leuk en uitdagend maakt, is het samenwerken met collega's met diverse achtergronden en disciplines.

Wat was je vorige baan?
Advocaat.

Wat doe je in je vrije tijd?
Wandelen, sporten, lezen en met vrienden afspreken.

Sollicitatieproces

Solliciteren via de website
± Binnen 5 werkdagen
Reactie op je sollicitatie
± Binnen 1 week
Eerste gesprek
± Binnen 1 week
Tweede gesprek
± Binnen 2 werkdagen
Arbeidsvoorwaardengesprek i.c.m. aanbod

Interessante baan?