Wat is vereist?
- Afgeronde academische opleiding, op het gebied van economie of rechten of een meer technische achtergrond (informatiekunde, (technische) bedrijfskunde of vergelijkbare (bèta) studies)
- 4 tot 8 jaar relevante werkervaring in de financiële- of technologiesector, bij een ministerie of andere toezichthouder, als advocaat of consultant
- Kennis van en/of Ervaring met datasystemen en (IT-) auditing is een pre
- In staat om toezichtrisico’s in asset management te doorgronden en te vertalen naar toezichtsacties
- Overtuigende gesprekspartner, zowel mondeling als schriftelijk
- Analytisch sterk, stevig karakter, zorgvuldig en resultaatgericht
Wat krijg je?
- Een bruto jaarsalaris van minimaal €45.000 - en maximaal €90.000 op basis van een 36-urige werkweek (inclusief 13e maand en vakantiegeld). De uiteindelijke inschaling is onder meer afhankelijk van je kennis en ervaring
- 199,5 vakantie-uren per kalenderjaar (boven op je standaard wekelijkse roostervrije dag)
- Een laptop en een smartphone
- Uitgebreide trainings- en opleidingsmogelijkheden om jezelf zowel vakinhoudelijk als persoonlijk te blijven ontwikkelen
- Een volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer op basis van 2e klas
- Thuiswerkvergoeding voor de dagen waarop je vanuit huis werkt
- Een bijdrage voor een abonnement bij een sportschool
- Aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een fiets – en deviceregeling en een vergoeding voor de inrichting van je thuiswerkplek
Wat doe je?
- 20% Meldingen vanuit ondernemingen behandelen
- 10% Extern overleg
- 15% Data en rapportages analyseren
- 20% Intern overleg
- 25% Toezichtsonderzoek uitvoeren
- 10% Verwerking in datasystemen
Deze vacature is gemaakt op basis van gesprekken met medewerkers in de functie. Zo krijg jij een realistisch beeld van de baan.
Stel direct een vraag
Andre Komaromi
Senior Recruitment Adviseur a.i.
Vacature
Als toezichthouder Asset Management - Cyber Security bij de AFM ben je verantwoordelijk voor toezicht op beheerders van beleggingsfondsen, beleggingsondernemingen en bewaarders. Enerzijds onderzoek je of de wet- en regelgeving wordt nageleefd door deze instellingen, anderzijds denk je na over de implementatie van nieuwe wet- en regelgeving in het toezicht. Je werkt mee aan de noodzakelijke voorbereidingen voor de Digital Operational Resilience Act (DORA). Deze wet heeft als doel de cyberweerbaarheid van de financiële sector in Europa te verhogen. De wet stelt eisen ten aanzien van IT-risicomanagement, IT-incidenten, periodieke testen van digitale weerbaarheid en de beheersing van risico’s bij uitbesteding aan (kritieke) derden. Samen met je collega’s van team Operationele en IT risico’sIT-risico’s zorg je ervoor dat de bij de afdeling Asset Management onder toezicht staande instellingen zijn voorbereid op de komst van DORA. Na de DORA-implementatie zal je ook andere toezicht werkzaamheden verrichten, zoals het monitoren van onder andere adequate vermogensscheiding, bedrijfsvoering, governance, duurzaamheid en beleggingsbeleid.
Daarnaast start je met onderzoek naar de naleving van DORA en andere onderzoeken op basis van trends en ontwikkelingen in de markt. Je vraagt informatie op, analyseert en onderzoekt dit en gaat uiteraard in gesprek met instellingen en andere relevante stakeholders.
Samen met collega's neem je deel aan Europese werkgroepen met toezichthouders, waar wordt gediscussieerd over wetsvoorstellen en toezichtsdilemma's. Deze inzichten deel je met collega's en vertaal je naar de toezichtspraktijk.
Je werkt in het team ' Doorlopend Toezicht' met ongeveer twaalf collega’s, en dit team is onderdeel van de afdeling Asset Management (circa veertig collega’s), waar onder meer ook vergunningaanvragen worden behandeld. Ook heb je regelmatig contact met DNB, Europese toezichthouders, brancheverenigingen en het ministerie van Financiën. Soms pak je een onderzoek zelf op, maar meestal werk je samen met één of twee collega’s, afhankelijk van de omvang van het onderzoek en ieders expertise.
Als je geïnteresseerd bent in cyber security en het interessant vindt om toezicht te houden op allerlei ondernemingen die verschillende marktactiviteiten verrichten, dan is dit een baan voor jou.
Werkweek
Tijdens een interessante werkdag heb je gesprekken met ondernemingen over de implementatie van DORA. Ook analyseer je samen met collega's trends door deze ondernemingen aangeleverde rapportages.
Tijdens een mindere dag heb je regelmatig overleg, waardoor je energie voor andere taken sneller opraakt. Ook kamp je met enkele technische problemen.
- 08:00
- 09:00
- 10:00
- 11:00
- 12:00
- 13:00
- 14:00
- 15:00
- 16:00
- 17:00
- 18:00
-
- Lunch
- Meldingen bespreken met team
- Meldingen nader onderzoeken
- Meeting Europese werkgroep voorbereiden
- Rapportages van ondernemingen analyseren
- Meldingen en onderzoeken in interne database- en systemen verwerken
- Bel- of Teams-afspraak met onderneming
-
- Lunch
- Overleg Juridische Zaken
- Online overleg Europese werkgroep
- Brief schrijven aan instelling
- Meldingen en onderzoeken in interne database- en systemen verwerken
- Toezichtsonderzoek verrichten
-
- Lunch
- Kennissessie
- Overleg afdeling Asset Management
- Onverwachtse melding van ondernemer afhandelen
- Contact onderneming
- Toezichtsonderzoek verrichten
- Toezichtsonderzoek verrichten
- Meldingen en onderzoeken in interne database- en systemen verwerken
-
- Lunch
- Teamoverleg
- Meldingen bespreken met team
- Meldingen nader onderzoeken
- Contact onderneming
- Toezichtsonderzoek verrichten
- Toezichtsonderzoek verrichten
- Data van ondernemingen analyseren
-
- Roostervrije dag
Voorbeeld uit de praktijk
Groeipad
Als het om de ontwikkeling van jouw talenten gaat, heb je zelf het roer in handen. Iedere medewerker bij de AFM is uniek en daarom werkt alleen een individuele aanpak. Je manager denkt met je mee over jouw doorgroeimogelijkheden.
Werken bij AFM
De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten. De organisatie is gedragstoezichthouder van de gehele financiële marktsector: sparen, beleggen, verzekeren en lenen. Iedere collega is gedreven om een substantiële bijdrage te leveren aan het verbeteren van de financiële sector. De AFM signaleert elk jaar de belangrijkste trends en bijbehorende risico’s die de financiële markten gaan beïnvloeden, om daarna haar toezichtagenda verder te kunnen ontwikkelen. Hier lees je meer over in 'Trendzicht'.
De AFM is trots op haar World-class Workplace!-keurmerk, dat aangeeft dat medewerkers bovengemiddeld graag bij de AFM werken. De score ligt boven de landelijke en sectorbenchmarks en is gebaseerd op zes elementen: werkgeverschap, organisatietrots, organisatierichting, waardering, werktrots en het benutten van talenten.
Als maatschappelijke organisatie wil de AFM een afspiegeling zijn van de samenleving en een werkgever waar iedereen zichzelf kan zijn en geaccepteerd wordt. Dit vanuit een gevarieerd team qua ervaring, achtergrond en expertise met de gemeenschappelijke motivatie om de taak van de AFM zo goed mogelijk uit te voeren. De AFM erkent het talent en potentieel van iedere medewerker en benut dit ook. Deze denkwijze zorgt ervoor dat de AFM met een zo breed mogelijke blik de uitdagingen als gedragstoezichthouder elke dag opnieuw tegemoet kan treden.
- Hoofdkantoor in Amsterdam
- 50% / 50%
- Mogelijkheid 2 dagen vanuit huis te werken
- Tussen de 650 en 700 werknemers