Wat is vereist?
- Afgeronde WO-opleiding of aantoonbaar WO werk- en denkniveau
- Minimaal 5 jaar relevante werkervaring
- Aantoonbare werkervaring op de financiële markten en kennis van het onderwerp marktmanipulatie is een pré
- Onderzoekservaring en/of sterke schriftelijke vaardigheden is een pré
- Stressbestendig en goed kunnen prioriteren
- Goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal
Wat krijg je?
- €4.500 - €6.000 bruto p/m (afhankelijk van kennis en ervaring)
- 36-urige werkweek (4 x 9 uur)
- Je start met een jaarcontract met uitzicht op een vast dienstverband
- 13e maand, 8,59% vakantietoeslag, bruto maandelijkse vergoeding van 5,6%
- 199,5 vakantie-uren per jaar (bovenop je standaard wekelijkse roostervrije dag)
- Bijdrage voor een abonnement bij een sportschool (aangesloten bij Bedrijfsfitness Nederland)
- De AFM heeft het “World-class Workplace!”-keurmerk: dit geeft aan dat medewerkers graag bij de AFM werken
Wat doe je?
- 60% Onderzoeken uitvoeren
- 20% Schrijven van (in)formele maatregelen
- 10% Intern overleg
- 10% Binnengekomen signalen beoordelen
Deze vacature is gemaakt op basis van gesprekken met medewerkers in de functie. Zo krijg jij een realistisch beeld van de baan.
Vacature
Ben jij nieuwsgierig en heb je interesse in de werking van de kapitaalmarkten? Handel in aandelen, obligaties, grondstoffen en derivaten klinkt jou als muziek in de oren. Krijg jij voldoening om zaken zelfstandig en in teamverband tot op de bodem te doorgronden? En beschik je ook nog over het talent om je onderzoek en conclusies op een overtuigende manier op te schrijven? Dan hebben wij de baan voor je waar je energie van krijgt.
Als toezichthouder onderzoeken marktmisbruik bij de AFM ben je onderdeel van het toezicht op de kapitaalmarkten. Met jouw werk draag je bij aan integer handelsgedrag. Je bent specifiek verantwoordelijk voor het onderzoeken van interne en externe signalen van marktmisbruik, zoals handel met voorwetenschap en marktmanipulatie. Interne signalen worden door de AFM gedetecteerd door bijvoorbeeld algoritmes. Externe signalen van potentieel marktmisbruik ontvang je van derden. Je werkt aan meerdere onderzoeken tegelijkertijd, die sterk variëren in doorlooptijd en complexiteit. Je beoordeelt de binnengekomen signalen, waarna je hypotheses stelt en een onderzoeksvoorstel schrijft. Deze voorstellen worden op regelmatige basis besproken binnen het team. Vervolgens voer je het onderzoek uit, waarbij je vaststelt welke informatie je voor het onderzoek nodig hebt en welke onderzoeksacties daarbij horen. Onderzoeksacties zijn bijvoorbeeld het schrijven van informatievorderingen aan derden of het analyseren van interne transactiedata. Je legt de uit te voeren onderzoeksacties vast in een plan van aanpak, waarna je het onderzoek uitvoert. Je legt je bevindingen vast in een onderzoeksrapport en in een CRM-dossier. Op basis van jouw onderzoek schrijf je eventueel aan passende maatregelen - bijvoorbeeld een waarschuwing, boete, of aangifte - en deze leg je vervolgens op. Je bent onderdeel van het team Investigations Market Abuse, bestaande uit dertien andere toezichthouders. De samenstelling van het team is divers in leeftijd, geslacht en studie- en werkachtergrond, waardoor je elkaar goed kunt ondersteunen en aanvullen. Ook werk je samen met verschillende andere collega’s, zoals Data-Analisten en collega’s van Juridische Zaken. Daarnaast schakel je met buitenlandse toezichthouders en verschillende nationale partijen, zoals het OM en FIOD.
Als je het leuk vindt om je in een onderzoek vast te bijten, te werken met veel complexe informatie, en je het uitdagend vindt dat je voor sommige onderzoeken een lange adem nodig hebt, dan is dit een baan voor jou.
Werkweek
Thomas Raateland
Op een leuke werkdag valt al je verzamelde informatie als een puzzel in elkaar en hierdoor zet je grote stappen in het onderzoek. Dit geeft voldoening, omdat je bij een onderzoek naar marktmisbruik vaak te maken hebt met complexe informatie uit verschillende informatiebronnen.
Op een mindere werkdag ben je voornamelijk bezig met de administratieve taken van een onderzoek, zoals dossiervorming in het CRM-systeem. Het correct en volledig vastleggen van informatie in een dossier is wel erg belangrijk.
- 07:00
- 08:00
- 09:00
- 10:00
- 11:00
- 12:00
- 13:00
- 14:00
- 15:00
- 16:00
- 17:00
- 18:00
-
- Teamlunch
- Mails lezen en beantwoorden
- Weekstart
- Voorbeeldagenda
- Binnengekomen signalen beoordelen
- Weekstart voorbereiden
- Onderzoeksvoorstel schrijven
- Onderzoek uitvoeren
- Overleg met collega
-
- Lunch
- Onderzoeksvoorstel schrijven
- Bellen met collega
- Een-op-een met leidinggevende
- Plan van aanpak schrijven
- Overleg met Data-Analist
- Thuiswerkdag
-
- Lunch
- Dossiervorming in het CRM-systeem
- Mails lezen en beantwoorden
- Dossiervorming in het CRM-systeem
- Onderzoek uitvoeren
- Onderzoek uitvoeren
-
- Lunch
- Signalenoverleg
- Reistijd
- Overleg met FIOD/OM
- Maatregelen schrijven
- Maatregelen schrijven
- Borrel met collega's
-
- Roostervrije dag
Voorbeeld uit de praktijk
Groeipad
Als het om de ontwikkeling van jouw talenten gaat, heb je zelf het roer in handen. Iedere medewerker bij de AFM is uniek en daarom werkt alleen een individuele aanpak. Je manager denkt met je mee over jouw doorgroeimogelijkheden.
Werken bij AFM
De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten. De organisatie is gedragstoezichthouder van de gehele financiële marktsector: sparen, beleggen, verzekeren en lenen. Iedere collega is gedreven om een substantiële bijdrage te leveren aan het verbeteren van de financiële sector. De AFM signaleert elk jaar de belangrijkste trends en bijbehorende risico’s die de financiële markten gaan beïnvloeden, om daarna haar toezichtagenda verder te kunnen ontwikkelen. Hier lees je meer over in 'Trendzicht'.
De AFM is trots op haar World-class Workplace!-keurmerk, dat aangeeft dat medewerkers bovengemiddeld graag bij de AFM werken. De score ligt boven de landelijke en sectorbenchmarks en is gebaseerd op zes elementen: werkgeverschap, organisatietrots, organisatierichting, waardering, werktrots en het benutten van talenten.
Als maatschappelijke organisatie wil de AFM een afspiegeling zijn van de samenleving en een werkgever waar iedereen zichzelf kan zijn en geaccepteerd wordt. Dit vanuit een gevarieerd team qua ervaring, achtergrond en expertise met de gemeenschappelijke motivatie om de taak van de AFM zo goed mogelijk uit te voeren. De AFM erkent het talent en potentieel van iedere medewerker en benut dit ook. Deze denkwijze zorgt ervoor dat de AFM met een zo breed mogelijke blik de uitdagingen als gedragstoezichthouder elke dag opnieuw tegemoet kan treden.
- Hoofdkantoor in Amsterdam
- 50% / 50%
- Gem. leeftijd 42 jaar
- Tussen de 650 en 700 werknemers