(Junior) toezichthouder Marktintegriteit & Handhaving

Vacature gesloten

(Junior) toezichthouder Marktintegriteit & Handhaving

AFM Amsterdam

Wat is vereist?

 • Afgeronde masteropleiding bijvoorbeeld in economie, econometrie, rechten, criminologie of bedrijfskunde
 • Relevante werkervaring in de financiële sector, bij een toezichthouder, opsporingsinstantie (zoals de FIOD of het OM), advocatuur of bij de overheid is een pre
 • Analytisch en schriftelijk sterk
 • Overtuigende gesprekspartner
 • Goede beheersing Nederlandse en Engelse taal, zowel in woord als geschrift
 • Nieuwsgierig, doortastend en sterk in je schoenen kunnen staan
 • Affiniteit met data(analyse)
 • Interesse in en affiniteit met de Financiële Markten

Wat krijg je?

 • Een bruto jaarsalaris van minimaal €45.000, - en maximaal €89.000, -, op basis van een 36-urige werkweek (inclusief 13e maand en vakantiegeld). De uiteindelijke inschaling is onder meer afhankelijk van je kennis en ervaring
 • 36-urige werkweek (4x9 uur)
 • 199,5 vakantie-uren per jaar (bovenop je standaard wekelijkse roostervrije dag)
 • Een laptop en een smartphone
 • Uitgebreide trainings- en opleidingsmogelijkheden om jezelf zowel vakinhoudelijk als persoonlijk te blijven ontwikkelen
 • Een volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer op basis van 2e klas
 • Thuiswerkvergoeding voor de dagen waarop je vanuit huis werkt
 • Een bijdrage voor een abonnement bij een sportschool
 • Aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een fiets – en deviceregeling en een vergoeding voor de inrichting van je thuiswerkplek

Wat doe je?

 • 65% Werken aan onderzoeken naar financiële ondernemingen
 • 25% Werken aan (thematische) projecten
 • 10% Intern overleg

Deze vacature is gemaakt op basis van gesprekken met medewerkers in de functie. Zo krijg jij een realistisch beeld van de baan.

Stel direct een vraag

Vacature

‘Financieel-economische criminaliteit vormt een bedreiging voor het vertrouwen in de financiële sector. Het is één van de kerndoelstellingen van de AFM om crimineel gedrag in de financiële sector aan te pakken. Crimineel gedrag komt in verschillende vormen en maten voor zoals fraude, oplichting, witwassen en terrorismefinanciering.’

Om risico’s op crimineel gedrag tijdig te signaleren, versterken wij onze informatiepositie door het gebruik te verbeteren van beschikbare data over de markt. Omdat deze risico’s grensoverschrijdend zijn, zet de AFM ook in op het versterken van het toezicht in Europees verband.

De activiteiten van de afdeling Marktintegriteit & Handhaving (MIH) richten zich op diverse vormen van crimineel gedrag. Vaak gaat het om onderzoeken met een complexe dynamiek die soms om handhaving vragen en in andere gevallen beter op een minder ingrijpende manier kunnen worden aangepakt.

Als (junior) toezichthouder bij de afdeling MIH lever je een directe bijdrage aan het tegengaan van crimineel gedrag op de financiële markten. Het AFM toezicht is datagedreven. Je analyseert beschikbare data en voert verkenningen uit. Jij houdt je verder deels bezig het verder ontwikkelen en optimaliseren van de uitvragen richting de sector en de risicomodellen van de sectoren. De AFM krijgt daarnaast veel signalen binnen van zowel onder toezichtstaande instellingen die iets verdachts hebben gezien als van consumenten die zijn benadeeld. Als (junior) toezichthouder doe jij verder onderzoek naar deze signalen en onderneem je actie waar nodig.

Zo kan het nodig zijn om een onderzoek ter plaatse uit te voeren, het bestuur van een onderneming uit te nodigen voor een gesprek bij de AFM of informatie op te vragen bij de betrokken partij, bij ketenpartners zoals de Belastingdienst, DNB of andere toezichthouders in binnen- en buitenland. Ook heb je contact met strafrechtelijke ketenpartners zoals de FIOD en het OM.

Je analyseert vervolgens de informatie en uiteindelijk bepaal je of er voldoende bewijs is om overtredingen vast te stellen en confronteer je de onderzochte partij. Dit zou kunnen resulteren in een formele maatregel, zoals bijvoorbeeld een boete of een last onder dwangsom. Tot slot werk je aan team overstijgende en vaak thematische projecten, bijvoorbeeld het in kaart brengen van de risico’s rondom finfluencers, of de markt in  crypto-activa.

De afdeling Marktintegriteit & Handhaving (MIH) bestrijdt crimineel gedrag in de financiële sector. De afdeling bestaat uit vier teams met in totaal ongeveer 45 collega’s. Het team Beleggen bestrijdt crimineel gedrag, zoals beleggingsfraude, belangenverstrengeling en misleiding. Het team Integriteitstoezicht Vergunninghouders focust op het bestrijden en voorkomen van zware integriteitsovertredingen zoals o.a. betrokkenheid bij corruptie en fraude door accountantsorganisaties en financiële dienstverleners. Het team Toezichtvoorbereiding & Doorlopend Toezicht houdt toezicht op de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) en de Sanctiewet 1977 (Sw) door onder andere beleggingsinstellingen en -ondernemingen. Daarnaast coördineert dit team de inbreng van de AFM in het Financieel Expertise Centrum (FEC). De Handhavingseenheid is als team verantwoordelijk voor effectieve handhaving en ondersteunt toezichtsafdelingen van de AFM bij het kiezen van de optimale handhaving strategie inclusief het opleggen van handhavingsmaatregelen gericht op het beëindigen en/of bestraffen van de overtreding(en).

Binnen het team en de afdeling richt je je op onderwerpen die onze aandacht vereisen. Je wordt geplaatst in één van de vier teams, waarbij tijdens de selectieprocedure wordt bepaald welk team het beste bij je past. Daarnaast ben je vanuit je brede interesse inzetbaar op diverse projecten van het team en de afdeling. Twee keer per jaar prioriteren wij risico-gebaseerd een aantal projecten, waarin collega's uit de diverse teams deelnemen.

Als jij je wilt inzetten om crimineel gedrag bij financiële ondernemingen en accountantsorganisaties te helpen detecteren, analyseren en bestrijden, en je weet wanneer je door moet pakken, dan is dit een baan voor jou.

Voorbeeld uit de praktijk

Een finfluencer promoot tegen betaling een illegale broker onder haar volgers. Hoe pak je dit aan?

Een finfluencer kan laagdrempelig informatie geven over beleggen en daarmee in een behoefte voorzien, maar een finfluencer heeft niet altijd het belang van volgers voorop staan. Bijvoorbeeld wanneer een finfluencer een hoge vergoeding ontvangt van een partij waarmee wordt samengewerkt en daarmee een verkeerde prikkel heeft voor het doorverwijzen van klanten. Finfluencers moeten zich bij hun activiteiten houden aan bepaalde regels. Als je denkt dat dit niet het geval is, kun je dit onderzoeken door de finfluencer uit te nodigen voor een gesprek op kantoor. Je kunt ook een informatieverzoek sturen met de vraag om bepaalde informatie te verstrekken. Afhankelijk van je bevindingen, kun je bepalen of het nodig is om handhavend op te treden. Daarvoor heb je als toezichthouder verschillende mogelijkheden, zoals een last onder dwangsom of een boete. Dit doe je niet alleen: daarbij werk je samen met andere afdelingen zoals de afdeling Juridische Zaken.

Groeipad

Als het om de ontwikkeling van jouw talenten gaat, heb je zelf het roer in handen. Iedere medewerker bij de AFM is uniek en daarom werkt alleen een individuele aanpak. Je manager denkt met je mee over jouw doorgroeimogelijkheden.

Junior toezichthouder
Medior toezichthouder
Senior toezichthouder

Werken bij AFM

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten. De organisatie is gedragstoezichthouder van de gehele financiële marktsector. Iedere collega is gedreven om een substantiële bijdrage te leveren aan het verbeteren van de financiële sector. De AFM signaleert elk jaar de belangrijkste trends en bijbehorende risico’s die de financiële markten gaan beïnvloeden, om daarna haar toezichtagenda verder te kunnen ontwikkelen. Hier lees je meer over in 'Trendzicht'.

Als maatschappelijke organisatie wil de AFM een afspiegeling zijn van de samenleving en een werkgever waar iedereen zichzelf kan zijn en geaccepteerd wordt. Dit vanuit een gevarieerd team qua ervaring, achtergrond en expertise met de gemeenschappelijke motivatie om de taak van de AFM zo goed mogelijk uit te voeren. De AFM erkent het talent en potentieel van iedere medewerker en benut dit ook. Deze denkwijze zorgt ervoor dat de AFM met een zo breed mogelijke blik de uitdagingen als gedragstoezichthouder elke dag opnieuw tegemoet kan treden.

 • Kantoor in Amsterdam
 • 47% / 53%
 • Mogelijkheid 2 dagen vanuit huis te werken
 • Ruim 700 werknemers

Collega's

David - Toezichthouder Marktintegriteit & Handhaving

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Voordat ik bij de AFM kwam werken ben ik ruim 10 jaar advocaat geweest. Ik was op zoek naar een frisse blik op de zaken waar ik me als advocaat mee bezig hield. Ik hoorde goede verhalen over de sfeer en de manier van werken bij de AFM. Een van de dingen die ik erg leuk en inspirerend vind bij de AFM, is de samenwerking met mensen met andere studieachtergronden. Ik werk veel samen met mensen uit de accountancy en uit de financiële wereld. Dat verrijkt mijn blikveld.

Wat was je vorige baan?
Advocaat

Wat doe je in je vrije tijd?
Het liefst ga ik naar buiten om te wandelen, te fietsen met mijn kinderen of om zelf te sporten. Als het waait of als er golven zijn dan rijd ik naar zee om te windsurfen of te golfsurfen. Verder lees ik veel.

Chantal - Toezichthouder Marktintegriteit & Handhaving

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Tijdens vorige banen in de commerciële sector merkte ik dat het commerciële voor mij niet zo vanzelfsprekend is. Denken vanuit het maatschappelijk belang daarentegen wel. Een baan bij de AFM past om die reden dus veel beter bij mij. Ook mocht het van mij allemaal wel iets spannender en dynamischer, een baan bij marktintegriteit en handhaving was dus een perfecte stap! Bijkomend voordeel was het werken in hartje Amsterdam, waardoor we vaak een lekkere lunch buiten de deur kunnen halen.

Wat was je vorige baan?
CCD-analist bij een bank

Wat doe je in je vrije tijd?
Naast dat ik heel blij word van lekker eten en dus het liefst elk weekend uit eten ga, ben ik in mijn vrije tijd ook graag aan het sporten. Tennis, handbal, crossfit en wintersport: dit sla ik liever niet over.

Philo - Toezichthouder Marktintegriteit & Handhaving

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik heb een sterke intrinsieke motivatie om crimineel gedrag in de financiële sector te bestrijden. Bij de AFM en specifiek bij Marktintegriteit & Handhaving is dat de focus en kan ik daar echt aan bijdragen. Het geeft veel voldoening om beleggingsfraudeurs aan te pakken. Verder vind ik de sfeer en de collega’s bij de AFM heel leuk en werk je veel samen met mensen met verschillende achtergronden.

Wat was je vorige baan?
Senior Analist Anti Money Laundering bij ABN AMRO.

Wat doe je in je vrije tijd?
Ik sport graag en veel: van reformer pilates tot krachttraining. Mijn weekenden vul ik met gezellige etentjes en borrels met vrienden. Ook volg ik Spaanse les en een wijncursus. Zomerse dagen spendeer ik het liefst op het strand.

Sollicitatieproces

Solliciteren via de website
± Binnen 5 werkdagen
Reactie op je sollicitatie
± Binnen 1 week
Eerste gesprek
± Binnen 1 week
Tweede gesprek
± Binnen 2 werkdagen
Telefonisch arbeidsvoorwaardengesprek i.c.m. aanbod

Interessante baan?