Toezichthouder accountantsorganisaties (RA)

Toezichthouder accountantsorganisaties (RA)

AFM Amsterdam

Wat is vereist?

 • Afgeronde RA-opleiding
 • Minimaal 4 jaar ervaring met financial auditing
 • Je toont initiatief, probeert jezelf continu te verbeteren en behaalt resultaten in uitdagende omstandigheden
 • Uitstekende beheersing van de Nederlandse taal
 • Zorgvuldig, doortastend, analytisch, autonoom en verbindend

Wat krijg je?

 • Een bruto jaarsalaris van minimaal €65.000 - en maximaal €94.000 op basis van een 36-urige werkweek (inclusief 13e maand en vakantiegeld). De uiteindelijke inschaling is onder meer afhankelijk van je kennis en ervaring
 • 199,5 vakantie-uren per kalenderjaar (boven op je standaard wekelijkse roostervrije dag)
 • Een laptop en een smartphone
 • Uitgebreide trainings- en opleidingsmogelijkheden om jezelf zowel vakinhoudelijk als persoonlijk te blijven ontwikkelen
 • Een volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer op basis van 2e klas
 • Een bijdrage voor een abonnement bij een sportschool
 • Aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een fiets – en deviceregeling en een vergoeding voor de inrichting van je thuiswerkplek

Wat doe je?

 • 50% Onderzoeken, analyseren en rapporteren
 • 20% Team-, project- en vaktechnisch overleg
 • 30% Beinvloeden van accountantsorganisaties en andere marktpartijen

Deze vacature is gemaakt op basis van gesprekken met medewerkers in de functie. Zo krijg jij een realistisch beeld van de baan.

Stel direct een vraag

Vacature

Als toezichthouder accountantsorganisaties (RA) sta je aan de basis van het toezicht en draag je bij aan het verder vormgeven van de uitvoering. Je analyseert in teamverband de kwaliteit van wettelijke controles en de randvoorwaarden hiervan, zoals gedrag & cultuur binnen accountantsorganisaties. Je bepaalt in overleg met collega’s passende interventies om de sector te beïnvloeden. Op deze manier draag je bij aan duurzame borging van kwaliteit binnen de accountancysector.

Je doet verschillende onderzoeken naar accountantsorganisaties. Samen met collega's bepaal je de strategie door middel van trends en signalen in de markt. Dit kan een thematisch onderzoek betreffen, maar ook een incidentonderzoek of onderzoek naar de kwaliteit van wettelijke controles en waarborgen. Tijdens de voorbereiding betrek je andere toezichthouders erbij. Ook speelt beschikbare data een steeds belangrijkere rol; je gebruikt inzichten vanuit data bij het identificeren van toezichtrisico’s, de uitvoering van onderzoeken en het beïnvloeden van martkpartijen. Vervolgens start je het met onderzoek, al dan niet met verschillende afdelingen. Dit kan een onderzoek ter plaatse zijn, waarbij je accountants interviewt en zaken afstemt met het bestuur van de accountantsorganisaties, het auditteam en/of compliance officer(s). Dit zet je vervolgens intern voort: samen met collega's, zoals bijvoorbeeld juristen, weeg je de feiten af en ga je vaktechnisch de diepte in. Je bent bij veel overleggen betrokken, dus je kunt goed belangen tegen elkaar afwegen en partijen beïnvloeden.

Ten slotte volg je nieuws en ontwikkelingen in de accountancysector, zodat je bijdraagt aan de visie en ontwikkeling van financial auditing.

Mocht je vragen hebben over de inhoud van de functie, neem dan gerust contact op met Sietze de Leeuw (Manager Kwaliteit Accountantscontrole & Verslaggeving) via 06 15 95 65 39 of via sietze.de.leeuw@afm.nl.

Als je het een uitdaging vindt om met collega's toezicht te houden op een groot segment van de sector en je naar kwaliteit streeft, zowel bij accountantsorganisaties als bij je eigen werkzaamheden, dan is dit de baan voor jou.

Werkweek

Senior toezichthouder Kwaliteit Accountantscontrole & Verslaggeving
Mathijn Bouwman

Op een succesvolle dag zie ik dat een accountantsorganisatie aan de slag is gegaan met kwaliteitsverbetering. Ook heb ik een interessant inhoudelijk overleg met collega’s waarin we elkaar inspireren en aanscherpen.

Tijdens een minder succesvolle dag wordt de publicatie van een artikel waaraan ik heb gewerkt, uitgesteld. Er moeten nog een paar reviewslagen overheen, wat extra tijd kost.

 • 08:00
 • 09:00
 • 10:00
 • 11:00
 • 12:00
 • 13:00
 • 14:00
 • 15:00
 • 16:00
 • 17:00
 • 18:00

Voorbeeld uit de praktijk

Een accountantsorganisatie komt niet goed uit een onderzoek naar kwaliteit. Hoe ga je te werk?

Je plant reflectiegesprekken in om duidelijk aan te geven welke observaties en bevindingen de AFM heeft. Op basis van feiten leg je uit waarom de kwaliteitswaarborgen anders of beter ingericht moet worden. Voorafgaand aan deze gesprekken overleg je vaak met collega's van Juridische Zaken om de wettelijke grondslagen hiervoor duidelijk op papier te krijgen. Ook maak je samen met collega's een inschatting over hoe je de organisatie het beste kunt beïnvloeden om verbeteringen door te voeren.

Het is lastig te voorspellen hoe deze gesprekken verlopen, aangezien accountantsorganisaties het meestal niet fijn vinden om te horen dat de wettelijke controles niet goed uitgevoerd zijn of dat het kwaliteitssysteem niet op orde is. De uitkomsten van het onderzoek zijn belangrijk voor hen; dit heeft impact op de organisatie.

De accountantsorganisatie dient vervolgens - op basis van wettelijke eisen - tekortkomingen in het stelsel en wettelijke controles te herstellen. Ook kan de AFM in haar beïnvloeding handhaving inzetten.

Groeipad

Als het om de ontwikkeling van jouw talenten gaat, heb je zelf het roer in handen. Iedere medewerker bij de AFM is uniek en daarom werkt alleen een individuele aanpak. Je manager denkt met je mee over jouw doorgroeimogelijkheden.

Junior Toezichthouder
Toezichthouder
Senior toezichthouder

Werken bij AFM

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten. De organisatie is gedragstoezichthouder van de gehele financiële marktsector. Iedere collega is gedreven om een substantiële bijdrage te leveren aan het verbeteren van de financiële sector. De AFM signaleert elk jaar de belangrijkste trends en bijbehorende risico’s die de financiële markten gaan beïnvloeden, om daarna haar toezichtagenda verder te kunnen ontwikkelen. Hier lees je meer over in 'Trendzicht'.

Als maatschappelijke organisatie wil de AFM een afspiegeling zijn van de samenleving en een werkgever waar iedereen zichzelf kan zijn en geaccepteerd wordt. Dit vanuit een gevarieerd team qua ervaring, achtergrond en expertise met de gemeenschappelijke motivatie om de taak van de AFM zo goed mogelijk uit te voeren. De AFM erkent het talent en potentieel van iedere medewerker en benut dit ook. Deze denkwijze zorgt ervoor dat de AFM met een zo breed mogelijke blik de uitdagingen als gedragstoezichthouder elke dag opnieuw tegemoet kan treden.

 • Kantoor in Amsterdam
 • 47% / 53%
 • Mogelijkheid 2 dagen vanuit huis te werken
 • Ruim 700 werknemers

Collega's

Mathijn Bouwman - Senior toezichthouder Kwaliteit Accountantscontrole & Verslaggeving

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Hiervoor werkte ik in de controlepraktijk bij een Big4 als manager. Het was een goede tijd, maar na negen jaar brak ook het moment aan om de comfortzone bij m’n eerste werkgever te verruilen voor een nieuwe uitdaging binnen de accountantswereld. Toen ik die keuze had gemaakt, viel mijn oog al snel op de vacature toezichthouder bij de AFM. De AFM sprak mij aan, omdat het naast vaktechniek ook om gedrag, cultuur en data gaat. Dit maakt allemaal onderdeel uit van ons toezicht.

Wat was je vorige baan?
Manager audit in de controlepraktijk.

Wat doe je in je vrije tijd?
Dingen ondernemen met de kinderen, lezen en lekker uiteten.

Lise-Lou Lolkes de Beer - Toezichthouder Kwaliteit Accountantscontrole & Verslaggeving

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Het maatschappelijk belang van mijn rol als toezichthouder is wat mij voldoening geeft in mijn werk.

Wat was je vorige baan?
Senior associate bij PwC.

Wat doe je in je vrije tijd?
Kickboksen, hardlopen, motorrijden en mountainbiken.

Sollicitatieproces

Solliciteren via de website
± Binnen 5 werkdagen
Reactie op je sollicitatie
± Binnen 1 week
Eerste gesprek
± Binnen 1 week
Tweede gesprek
± Binnen 2 werkdagen
Arbeidsvoorwaardengesprek i.c.m. aanbod

Interessante baan?