Toezichthouder integriteitsonderzoeken
de AFM Amsterdam
Wat is vereist?
- Wo-opleiding zoals rechten, criminologie of bedrijfskunde
- Minimaal 4 jaar relevante werkervaring bij voorkeur bij een toezichthouder of opsporingsinstantie (zoals de FIOD of het OM)
- Analytisch en schriftelijk sterk, overtuigende gesprekspartner
- Nieuwsgierig, verbindend, sterk in je schoenen
Wat krijg je?
- €65.000 – €90.000 per jaar o.b.v. 36 uur (afhankelijk van kennis en ervaring)
- 36-urige werkweek (4x9 uur)
- 199,5 vakantie-uren per jaar
- Een laptop en een smartphone
- Uitgebreide trainings- en opleidingsmogelijkheden om jezelf zowel vakinhoudelijk als persoonlijk te blijven ontwikkelen
- Een volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer op basis van 2e klas
- Een bijdrage voor een abonnement bij een sportschool
- Aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een fiets – en deviceregeling en een vergoeding voor de inrichting van je thuiswerkplek
- Toegang tot OpenUp; een online platform dat jouw mentale gezondheid en dat van je gezin helpt versterken
Wat doe je?
- 65% Werken aan onderzoeken naar financiële ondernemingen
- 10% Werken aan (beleidsmatige) projecten
- 25% Intern overleg
Deze vacature is gemaakt op basis van gesprekken met medewerkers in de functie. Zo krijg jij een realistisch beeld van de baan.
Vacature
Als Toezichthouder integriteitsonderzoeken bij de AFM lever je direct een bijdrage aan het tegengaan van crimineel gedrag en integriteitsovertredingen op de financiële markten. Je werkt in het team Integriteitstoezicht Vergunninghouders dat haar focus heeft op het bestrijden en voorkomen van zware integriteitsovertredingen door financiële dienstverleners. Denk hierbij aan stromanconstructies, belangenverstrengeling of betrokkenheid bij corruptie en fraude. Hier wordt door het team op een thematische wijze onderzoek naar gedaan. Daarnaast krijgt de AFM veel signalen binnen waar ook onderzoeken uit voort kunnen komen.
Jij bent (mede)verantwoordelijk voor onderzoeken naar financiële dienstverleners waar signalen over zijn binnengekomen of die zijn geselecteerd voor een thematisch onderzoek. Voordat je een dergelijk onderzoek start ‘verrijk’ je het signaal met openbare informatie of informatie van ketenpartners, zoals het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst of DNB. Vervolgens stel je een onderzoeksplan op, met daarin onder andere een strategie, hypotheses en de risico's die je ziet en bepaal je de definitieve onderzoeksmethode. Zo kan het nodig zijn om een onderzoek ter plaatse uit te voeren of het bestuur van een onderneming uit te nodigen voor een gesprek bij de AFM. Tijdens het onderzoek reflecteer je regelmatig om te kijken of de verzamelde gegevens van goede kwaliteit zijn en of je nog op het juiste spoor zit. Je hebt hierbij oog voor het managen van je interne stakeholders, zoals de afdeling Juridische Zaken of Communicatie. Dit omdat je je bewust bent van het feit dat het effectief aanpakken van integriteitsovertredingen een samenspel is van verschillende disciplines binnen de AFM.
Uiteindelijk bepaal je of er voldoende bewijs is om overtredingen vast te stellen en confronteer je de onderzochte partij. Dit zou kunnen resulteren in een formele maatregel, zoals een last onder dwangsom of intrekking van de vergunning. Onderzoeken naar financiële dienstverleners, kunnen ook specifiek gericht zijn op een zittende bestuurder of commissaris. Dit is het geval als er aanleiding bestaat om te twijfelen aan de betrouwbaarheid van een beleidsbepaler. In zo’n geval ben jij samen met een collega
verantwoordelijk voor de hertoetsing van deze beleidsbepaler.
Tot slot maakt het team Integriteitstoezicht Vergunninghouders onderdeel uit van de afdeling Marktintegriteit en Handhaving. Deze afdeling bestaat uit in totaal vier teams. Naast specifieke team projecten, zal je ook geregeld bijdragen aan teamoverstijgende projecten. Bijvoorbeeld om nieuwe integriteitsrisico’s te doorgronden.
Als je het leuk vindt om relevante informatie over niet-integer gedrag bij financiële ondernemingen en accountantsorganisaties te verzamelen, te doorgronden en te interpreteren, en je het niet erg vindt dat je je onderzoeksplan soms moet wijzigen en tegelijkertijd door moet zetten, dan is dit een baan voor jou.
Werkweek
Op een leuke werkdag heb ik een toezichtgesprek met de bestuurder van een financiële dienstverlener om hem te confronteren met de bevindingen van mijn onderzoek.
Tijdens een minder leuke dag kom ik erachter dat opgevraagde informatie op zich laat wachten. Het verzamelen van informatie gaat soms minder snel dan gehoopt.
- 08:00
- 09:00
- 10:00
- 11:00
- 12:00
- 13:00
- 14:00
- 15:00
- 16:00
- 17:00
- 18:00
-
- Weekstart
- Signalenoverleg
- Lunch
- Contact ketenpartners
- Werken aan projecten
- Werken aan projecten
- Werken aan onderzoek
- Werken aan onderzoeksplan
- Projectoverleg
- Confrontatie onderzochte partij
-
- Lunch + reistijd
- Overleg senior-collega
- Onaangekondigd onderzoek op locatie
- Werken aan onderzoek
- Administratie
- Werken aan onderzoeksplan
-
- Vrije dag
-
- Lunch
- Overleg senior-collega
- Werken aan projecten
- Sparren collega's
- Confrontatie onderzochte partij
- Werken aan onderzoek
- Overleg collega over project
- Werken aan onderzoek
- Werken aan onderzoek
- Werken aan onderzoek
- Werken aan onderzoeksplan
- Onderzoeksplan aanpassen
-
- Lunch
- Contact ketenpartners
- Werken aan projecten
- Werken aan projecten
- Administratie
- Werken aan onderzoek
- Werken aan onderzoek
- Overleg juridische collega
Voorbeeld uit de praktijk
Groeipad
Als het om de ontwikkeling van jouw talenten gaat, heb je zelf het roer in handen. Iedere medewerker bij de AFM is uniek en daarom werkt alleen een individuele aanpak. Je manager denkt met je mee over jouw doorgroeimogelijkheden.
Werken bij de AFM
De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten. De organisatie is gedragstoezichthouder van de gehele financiële marktsector. Iedere collega is gedreven om een substantiële bijdrage te leveren aan het verbeteren van de financiële sector. De AFM signaleert elk jaar de belangrijkste trends en bijbehorende risico’s die de financiële markten gaan beïnvloeden, om daarna haar toezichtagenda verder te kunnen ontwikkelen. Hier lees je meer over in 'Trendzicht'.
Als maatschappelijke organisatie wil de AFM een afspiegeling zijn van de samenleving en een werkgever waar iedereen zichzelf kan zijn en geaccepteerd wordt. Dit vanuit een gevarieerd team qua ervaring, achtergrond en expertise met de gemeenschappelijke motivatie om de taak van de AFM zo goed mogelijk uit te voeren. De AFM erkent het talent en potentieel van iedere medewerker en benut dit ook. Deze denkwijze zorgt ervoor dat de AFM met een zo breed mogelijke blik de uitdagingen als gedragstoezichthouder elke dag opnieuw tegemoet kan treden.
Benieuwd naar alle vacatures bij de AFM? Klik hier voor een compleet en actueel overzicht.
- Kantoor in Amsterdam
- 47% / 53%
- Mogelijkheid 2 dagen vanuit huis te werken
- Ruim 750 werknemers